Przepis na ciasteczka dyniowe: 115 g masła 1 duże jajko 1 szklanka puree z dyni 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki zmielonego cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernik pół łyżeczki zmielonego imbiru pokrojona na kawałki gorzka czekolada szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia i przyprawy – przesiać, odłożyć.
W misie miksera umieścić masło. Dodać jajko i utrzeć do całkowitego połączenia się składników. Dodać dyniowe puree i zmiksować do połączenia. Dodać przesiane i odłożone suche składniki, sól i zmiksować do połączenia się składników, nie dłużej. Powstanie miękkie, klejące ciasto.
Przygotować płaską blachę do ciastek, wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżką porcje ciasta i układać na blaszce w 3 – 4 cm odstępach. Następnie zwilżyć lekko wodą łyżkę lub dłoń i lekko przyklepać ciasteczka.
Ciasteczka dyniowe piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut lub dłużej. Gotowe ciasteczka ładnie wyrosną a od spodu będą złotego koloru.