Przedszkole nr 48 "Morska Przygoda". Jesteśmy w Pomorskiej Sieci Przedszkoli Promujących Zdrowie. Realizujemy zadania Priorytetu 3. Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0.
Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

Przedszkole Promujące Zdrowie

PPZ

 

I. ZESPÓŁ DS PROMOCJI ZDROWIA

Alicja Smolik

Patrycja Szemis

Katarzyna Tarnacka

Anna Rajkowska

Anna Czoska

 

 

II. PRZEDSZKOLNY PROGRAM PROMOCJI ZDROWIA.  PLAN DZIAŁANIA W ROKU SZKOLNYM 2022-2023

 

 

 

Hałas -  eliminowanie czynników mających destrukcyjny wpływ na zdrowie

Zadanie

Kryterium sukcesu

Metody realizacji  i terminy

Wykonawcy

Co wskaże?

Sposób sprawdzenia wykonania zadania

 

Organizacja kącika relaksacyjnego

Utworzenie w salach zajęć kącików wraz z zakupem niezbędnych elementów

Cały rok szkolny 2022/2023

Dyrektor

Umiejętność korzystania z form relaksacji

Zdjęcia

Prowadzenie w grupach zajęć uświadamiających szkodliwy wpływ hałasu

Poznanie  czynników wpływających na nasze samopoczucie oraz technik niwelowania ich w codziennym życiu

Cały rok szkolny

Nauczyciele oddziałów przedszkolnych

 

Rozwijanie świadomości wśród dzieci

Zapisy w dziennikach zajęć

Uzupełnienie Kodeksu Przedszkolaka o piktogram oznaczający posługiwanie się umiarkowanym głosem

Kodeks Przedszkolaka w każdej grupie

Październik 2022

Nauczyciele oddziałów przedszkolnych

Znajomość poszczególnych zasad w grupach

Kodeks Przedszkolaka

Relaksacja – kurs trenerski

Znajomość technik wizualizacji, praca z oddechem,          z ciałem

Cały rok szkolny

Przeszkoleni nauczyciele

Umiejętność wyciszania za pomocą poznanych technik

Certyfikaty

Hałasomierz (plan daltoński) wprowadzenie skali mierzenia hałasu, określanie jego natężenia

Stosowanie w grupach elementów Planu Daltońskiego ze szczególnym uwzględnieniem metod i technik niwelowania hałasu

Październik 2022

Nauczyciele oddziałów przedszkolnych

Uważność na dobiegające

Wyposażenie sal w pomoce

Utrwalanie nawyku popołudniowego odpoczynku

Uwzględnianie podczas odpoczynku właściwej muzyki oraz technik wpływających na rozluźnianie ciała, zachowanie stałości w porach odpoczynku grup

Cały rok szkolny

Nauczyciele oddziałów przedszkolnych

Odreagowywanie napięć psychoruchowych

Zapisy w dzienniku

Wprowadzenie metod wyciszających grupę np.:

– słoik ciszaków;

– spray ciszy;

– koncentracja na delikatnym dźwięku;

–  wierszyki, wyciszanki;

– masażyki;

–  piosenki, rymowanki- sygnał do wykonywania określonych czynności;

  

Omówienie z dziećmi zasad i form stosowania metod wyciszających grupę, stopniowe wprowadzanie

Cały rok szkolny- zgodnie z potrzebami

Nauczyciele oddziałów przedszkolnych

Koncentracja dzieci na stosowanych pomocach, wykorzystywanych materiałach, muzyce

Wyposażenie warsztatu, zbiorów nauczyciela

Doposażenie przedszkolnej biblioteki w pozycje z zakresu umiejętności wyciszania grupy

1. „Rymowanki, wyciszanki. 30 sposobów na zaprowadzenie ciszy w grupie” (pozycja zbiorowa)

2. „Wyjątkowa grupa przedszkolna. Jak ją tworzyć?” Beata Matusiak

3. Pokazywane wierszyki i zabawy paluszkowe” Małgorzata Koc

4. Sensoryczne zabawy paluszkowe i pokazywane wierszyki” Małgorzata Koc

I półrocze roku szkolnego 2022/2023

Dyrektor

Stosowanie dobrych praktyk oraz

nabywanie przez dzieci umiejętności radzenia sobie ze stresem, wyciszania się i uspokajania poprzez obcowanie z literaturą oraz czerpania przykładu z poznanych bohaterów

Biblioteka przedszkolna

 

 

 

 

 

 

 

 Promowanie zdrowego stylu odżywiania- KONTYNUACJA

 

Zadanie

Kryterium sukcesu

Metody realizacji  i terminy

Wykonawcy

Co wskaże?

Sposób sprawdzenia wykonania zadania

 

Nabywanie i poszerzanie wiedzy na temat zdrowego odżywiania

Zapoznanie z podstawowymi zasadami żywieniowymi podczas zajęć dydaktycznych ( typu: „Od ziarenka do bochenka” „Dzień jajka” „Co tam u pszczółki Mai) Rozumienie potrzeby prawidłowego żywienia, poszerzenie świadomości rodziców, dzieci i pracowników przedszkola w zakresie zdrowego odżywiania

 

·       Warsztaty i szkolenia dotyczącego zdrowego żywienia

·       Rodzic – ekspertem- dietetyk

·       Udostępnianie literatury rodzicom odnośnie zdrowego żywienia

·       Założenie zakładki na stronie przedszkola – przepisy, porady

 

Społeczność przedszkola

Umiejętność wyboru zdrowych posiłków

Fotorelacja, strona www przedszkola,

Kuchcikowo – kulinarne warsztaty dla dzieci

 

Poznanie właściwości produktów żywnościowych

 

·       Grupy młodsze „Kuchcikowo w 4 porach roku”

·       Grupy starsze- raz w miesiącu

Wszyscy nauczyciele

Umiejętność przygotowania posiłków ze zdrowych i naturalnych produktów

Fotorelacja, plany miesięczne

 

 

 

 

 

 

Zajęcia intendent

Zapoznanie społeczności przedszkola z zasadami komponowania zdrowych posiłków zgodnych z zaleceniami

·       Cykliczne spotkania z intendentką przedszkola

Intendent

Znajomość zasad dotyczących dostarczania odpowiednio skomponowanych posiłków

Fotorelacja, plany miesięczne, aktualizacja strony www przedszkola, FB przedszkola

Książka kucharska

Utworzenie książki kucharskiej zawierającej przepisy z przedszkolnej kuchni

 

·                 Zwarta publikacja

Intendent, Dyrektor

Zbiór przepisów ukazujący zastosowanie wiedzy  i umiejętności w zakresie komponowania posiłków ze zdrowych produktów żywnościowych

Zwarta publikacja udostępniona w bibliotece przedszkolnej, holu przedszkola iw wersji on-line na FB przedszkola

Uprawa ogródka przedszkolnego

Zapasy na zimę

 

Uprawa ziół i warzyw ogrodowych na terenie ogrodu przedszkolnego oraz kącikach przyrodniczych w salach

·                 Zgodnie z kalendarzem przyrody oraz planami miesięcznymi

Nauczyciele

Wdrażanie do zmian przyzwyczajeń kulinarnych, nauka samodzielnego komponowania kanapek z wykorzystaniem wyhodowanych ziół i warzyw

Fotorelacje, zapisy w planach miesięcznych

Zdrowe urodziny

 

Zaproponowania zastępowania słodkości  - owocowymi smakołykami

Zgodnie z kalendarzem urodzin

Społeczność przedszkola

Rozwijanie świadomości dzieci, rodziców i pracowników przedszkola w zakresie zdrowego odżywaniani i dokonywania właściwych wyborów żywieniowych; zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci

 

Festyn i kiermasz

Obchody przedszkolnych przedsięwzięć z uwzględnieniem zdrowych i odżywczych poczęstunków ( w zależności od sytuacji pandemicznej)

 Zgodnie z harmonogramem przedsięwzięć przedszkolnych

Społeczność przedszkolna

Zmiana nawyków żywieniowych rodzin wychowanków, angażowanie rodzin przedszkolaków do włączania się w akcje i przedsięwzięcia mające na celu propagowanie zdrowego sposobu odżywiania się

Fotorelacja, harmonogram uroczystości i przedsięwzięć przedszkolnych

 

II. PRZEDSZKOLNY PROGRAM PROMOCJI ZDROWIA. PLAN DZIAŁAŃ W ROKU SZKOLNYM 2023-2024

  1. Wspieranie umiejętności dbania o zdrowie fizyczne i psychiczne dzieci:

Zadanie

Kryterium sukcesu

Metody realizacji  i terminy

Wykonawcy

Co wskaże?

Sposób sprawdzenia wykonania zadania

 

Prowadzenie w grupach zajęć uświadamiających konieczność dbania o higienę i zdrowie z uwzględnieniem pobytu na świeżym powietrzu

Wyposażenie w wiedzę na temat korzyści wypływających z dbania o higienę, unikanie chorób

Cały rok szkolny 2023/2024

Nauczyciele oddziałów przedszkolnych

Umiejętność mycia rąk, znajomość kontekstów dbania o higienę

Zapisy w dziennikach oddziałów przedszkolnych, fotorelacje na FB i stronie internetowej przedszkola

Uwzględnianie w toku planowania elastycznego czynności higienicznych i samoobsługowych w ramach działań ramowego rozkładu dnia

Nauka podstawowych czynności higienicznych oraz samoobsługowych

Cały rok szkolny 2023/2024

Nauczyciele oddziałów przedszkolnych

Znajomość zasad higieny pracy i zabawy

Zapisy w planach elastycznych oraz dziennikach oddziałów przedszkolnych

Warsztaty dla rodziców ramach „Szkoły dla Rodziców”- szkodliwość środków multimedialnych na rozwój dziecka

Zdobycie wiedzy na temat szkodliwości wypływających z nadużywania multimediów , znalezienie alternatywy dla przekazów multimedialnych

II semestr roku szkolnego

Psycholog przedszkolny

Podnoszenie kultury pedagogicznej rodziców, pogłębianie umiejętności wychowawczych 

Fotorelacja

Utrwalanie nawyku popołudniowego odpoczynku

Stosowanie technik relaksacyjnych, odpowiedniej muzyki, zachowanie stałości w porach odpoczynku grup

Cały rok szkolny

Nauczyciele oddziałów przedszkolnych

Regulacja napięć psychoruchowych, umiejętne stosowanie naprzemienności pracy i odpoczynku

Zapisy w dzienniku oddziałów przedszkolnych

Stosowanie technik i metod wyciszających grupę ( hałasomierz, praca w zespołach, regulacja głosu, ciszaki, wyciszanki, masażyki, kąciki wyciszeni) dla podtrzymywania komfortu psychicznego dzieci

Stopniowe i sytuacyjne wprowadzanie metod wyciszających, wyposażenie dzieci w umiejętności samoregulacji i wyciszania

Cały rok szkolny- zgodnie z potrzebami

Nauczyciele oddziałów przedszkolnych

Koncentrowanie uwagi dzieci na konieczności stosowania znanych metod wyciszających, umiejętne wykorzystanie wprowadzonych metod np. hałasomierz

Tablica planu daltońskiego, zapisy w dzienniku oddziałów przedszkolnych

 

2. Rozwijanie samoobsługi i samodzielności dzieci:

Zadanie

Kryterium sukcesu

Metody realizacji  i terminy

Wykonawcy

Co wskaże?

Sposób sprawdzenia wykonania zadania

 

Wprowadzenie funkcji pomocników/dyżurnych w grupach

PRAWA I LEWA RĘKA

Nauka odpowiedzialności i obowiązkowości

Wrzesień 2023 r

Nauczyciele oddziałów przedszkolnych

Odpowiedzialne i uważne wykonywanie powierzonych obowiązków

Oznaczenia na tablicy planu daltońskiego, zapisy w dziennikach oddziałów przedszkolnych

Wprowadzenie śniadań daltońskich

Kształtowanie decyzyjności i samodzielności

listopad 2023

Nauczyciele oddziałów przedszkolnych

Samodzielne komponowanie posiłku, rozwijanie decyzyjności i sprawności

Zapisy w planach elastycznych oraz dziennikach oddziałów przedszkolnych, fotorelacje

Doposażenie kuchni przedszkolnej o dodatkowe naczynia

Wzbogacanie bazy materialnej przedszkola

Grudzień/styczeń 2023/2024

dyrektor

Wzrost samodzielności w zakresie korzystania z zasobów przedszkych

Fotorelacja

Wprowadzenie piktogramów obrazujących etapy wykonywania różnych czynności

Odczytywanie symboli, wprowadzenie do nauki czytania, rozwijanie myślenia przyczynowo- skutkowego

Cały rok szkolny

Nauczyciele oddziałów przedszkolnych

Nabywanie umiejętności takich jak: właściwe mycie rąk, wykonywanie prac wg instrukcji czy kolejności ubierania się w szatni

Zapisy w dzienniku oddziałów przedszkolnych, fotorelacje, tablice informacyjne grup, informacje w szatni i łazience

Wdrażanie do samodzielności w zakresie rozwiązywania konfliktów i sytuacji trudnych poprzez:

- odpowiedni dobór literatury;

-scenki dramowe;

- rozmowy i sytuacje edukacyjne

Rozwijanie umiejętności społecznych, zdolności negocjacyjnych, regulacja emocji

Cały rok szkolny- zgodnie z potrzebami

Nauczyciele oddziałów przedszkolnych, dyrektor, specjaliści zatrudnienie w przedszkolu

Zdobycie wiedzy na temat metod rozwiązywania sytuacji trudnych, unikanie rozwiązań siłowych, doskonalenie negocjacji i ustalania kompromisów

Zasoby przedszkolnej biblioteki zapisy w dzienniku oddziałów przedszkolnych

 

 

III. KUCHCIKOWO
Marynarze w ramach Kuchcikowa wykonali w październikowy czwartek (20.10.2022r.)  gruszki w zalewie. Wszystko: pod "czujnym okiem" Pani Wiesi. Polecamy! Zachęcamy!

Przepis:
1,5 kg gruszek
3 l wody
sok z 2 cytryn lub kwasek cytrynowy
kilka goździków

Gruszki obrać, pokroić w kawałki. Napełnić gruszkami słoiki i zalać przygotowaną zalewą (woda+kwasek/cytryna+goździki). Słoiki pasteryzujemy.
Smacznego!

 

III. KUCHCIKOWO

PRZEPIS NA CHAŁKĘ, KTÓRĄ PIEKŁA GRUPA MARYNARZY RAZEM Z PANIĄ ANIĄ

Składniki na chałkę
•    500 g mąki pszennej tortowej - pół torebki
•    1 szklanka lekko ciepłego mleka - 250 ml
•    80 g prawdziwego masła - trochę mniej niż pół kostki
•    8 g suchych drożdży
•    3 płaskie łyżki cukru
•    szczypta soli
Składniki na kruszonkę
•    50 g mąki pszennej
•    30 g prawdziwego masła
•    30 g cukru
Rozpuszczamy masło i lekko je studzimy, podgrzewamy też mleko (ma być ciepłe). Do dużej miski wsypujemy składniki suche – mąkę, drożdże, cukier i sól. Wlewamy składniki płynne. Całość mieszamy łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Ciasto wyrabiamy minimum 10 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite. Wyrobione ciasto zostawiamy w tej samej misce lub przenosimy do większej, by miało miejsce wyrosnąć. Przykrywamy je ściereczką bawełnianą. Odstawiamy  w ciepłe miejsce do wyrastania na minimum półtorej, nawet do dwóch godzin. Ciasto powinno bardzo urosnąć i potroić objętość. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego pod chałkę można upiec jedną dużą i grubą chałkę lub podzielić ciasto na dwie części i upiec dwie średnie chałki. Całe ciasto przekładamy z miski na blat i raz jeszcze zagniatamy. Dzielimy ciasto na trzy lub cztery części i zaplatamy warkocz. Chałki umieszczamy na jednej dużej blaszce, na jednym kawałku papieru do pieczenia. Zachowujemy między nimi spore odstępy. Chałki przykrywamy ściereczką bawełnianą i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Chałki powinny w tym czasie ładnie wyrosnąć. Można je posmarować od góry mlekiem lub jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Wyrośnięte i posmarowane mlekiem chałki posypujemy od góry kruszonką. Blaszkę z wyrośniętymi, posmarowanymi mlekiem i posypanymi kruszonką chałkami umieszczamy na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (opcja pieczenia góra/dół). Chałki pieczemy około 25 minut. Upieczone chałki są wyrośnięte i rumiane. Po upieczeniu można od razu wyjąć je z piekarnika.

Przepis pochodzi ze strony aniagotuje.pl

III. KUCHCIKOWO

Owocowy koktajl grupy 'Rybek". Proste, smaczne i zdrowe! Zachęcamy do przyrządzania tej pysznej porcji zdrowia!

Data dodania: 2022-10-05 07:49:55
Data edycji: 2023-12-03 16:05:20
Ilość wyświetleń: 1611
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej