I. ZESPÓŁ DS PROMOCJI ZDROWIA
Alicja Smolik
Patrycja Szemis
Katarzyna Tarnacka
Anna Rajkowska
Anna Czoska
II. PRZEDSZKOLNY PROGRAM PROMOCJI ZDROWIA. PLAN DZIAŁANIA W ROKU SZKOLNYM 2022-2023
Hałas - eliminowanie czynników mających destrukcyjny wpływ na zdrowie
Zadanie |
Kryterium sukcesu |
Metody realizacji i terminy |
Wykonawcy |
Co wskaże? |
Sposób sprawdzenia wykonania zadania
|
Organizacja kącika relaksacyjnego |
Utworzenie w salach zajęć kącików wraz z zakupem niezbędnych elementów |
Cały rok szkolny 2022/2023 |
Dyrektor |
Umiejętność korzystania z form relaksacji |
Zdjęcia |
Prowadzenie w grupach zajęć uświadamiających szkodliwy wpływ hałasu |
Poznanie czynników wpływających na nasze samopoczucie oraz technik niwelowania ich w codziennym życiu |
Cały rok szkolny |
Nauczyciele oddziałów przedszkolnych |
Rozwijanie świadomości wśród dzieci |
Zapisy w dziennikach zajęć |
Uzupełnienie Kodeksu Przedszkolaka o piktogram oznaczający posługiwanie się umiarkowanym głosem |
Kodeks Przedszkolaka w każdej grupie |
Październik 2022 |
Nauczyciele oddziałów przedszkolnych |
Znajomość poszczególnych zasad w grupach |
Kodeks Przedszkolaka |
Relaksacja – kurs trenerski |
Znajomość technik wizualizacji, praca z oddechem, z ciałem |
Cały rok szkolny |
Przeszkoleni nauczyciele |
Umiejętność wyciszania za pomocą poznanych technik |
Certyfikaty |
Hałasomierz (plan daltoński) wprowadzenie skali mierzenia hałasu, określanie jego natężenia |
Stosowanie w grupach elementów Planu Daltońskiego ze szczególnym uwzględnieniem metod i technik niwelowania hałasu |
Październik 2022 |
Nauczyciele oddziałów przedszkolnych |
Uważność na dobiegające |
Wyposażenie sal w pomoce |
Utrwalanie nawyku popołudniowego odpoczynku |
Uwzględnianie podczas odpoczynku właściwej muzyki oraz technik wpływających na rozluźnianie ciała, zachowanie stałości w porach odpoczynku grup |
Cały rok szkolny |
Nauczyciele oddziałów przedszkolnych |
Odreagowywanie napięć psychoruchowych |
Zapisy w dzienniku |
Wprowadzenie metod wyciszających grupę np.: – słoik ciszaków; – spray ciszy; – koncentracja na delikatnym dźwięku; – wierszyki, wyciszanki; – masażyki; – piosenki, rymowanki- sygnał do wykonywania określonych czynności;
|
Omówienie z dziećmi zasad i form stosowania metod wyciszających grupę, stopniowe wprowadzanie |
Cały rok szkolny- zgodnie z potrzebami |
Nauczyciele oddziałów przedszkolnych |
Koncentracja dzieci na stosowanych pomocach, wykorzystywanych materiałach, muzyce |
Wyposażenie warsztatu, zbiorów nauczyciela |
Doposażenie przedszkolnej biblioteki w pozycje z zakresu umiejętności wyciszania grupy |
1. „Rymowanki, wyciszanki. 30 sposobów na zaprowadzenie ciszy w grupie” (pozycja zbiorowa) 2. „Wyjątkowa grupa przedszkolna. Jak ją tworzyć?” Beata Matusiak 3. Pokazywane wierszyki i zabawy paluszkowe” Małgorzata Koc 4. Sensoryczne zabawy paluszkowe i pokazywane wierszyki” Małgorzata Koc |
I półrocze roku szkolnego 2022/2023 |
Dyrektor |
Stosowanie dobrych praktyk oraz nabywanie przez dzieci umiejętności radzenia sobie ze stresem, wyciszania się i uspokajania poprzez obcowanie z literaturą oraz czerpania przykładu z poznanych bohaterów |
Biblioteka przedszkolna |
|
|
|
|
|
|
Promowanie zdrowego stylu odżywiania- KONTYNUACJA
Zadanie |
Kryterium sukcesu |
Metody realizacji i terminy |
Wykonawcy |
Co wskaże? |
Sposób sprawdzenia wykonania zadania
|
Nabywanie i poszerzanie wiedzy na temat zdrowego odżywiania |
Zapoznanie z podstawowymi zasadami żywieniowymi podczas zajęć dydaktycznych ( typu: „Od ziarenka do bochenka” „Dzień jajka” „Co tam u pszczółki Mai) Rozumienie potrzeby prawidłowego żywienia, poszerzenie świadomości rodziców, dzieci i pracowników przedszkola w zakresie zdrowego odżywiania
|
· Warsztaty i szkolenia dotyczącego zdrowego żywienia · Rodzic – ekspertem- dietetyk · Udostępnianie literatury rodzicom odnośnie zdrowego żywienia · Założenie zakładki na stronie przedszkola – przepisy, porady
|
Społeczność przedszkola |
Umiejętność wyboru zdrowych posiłków |
Fotorelacja, strona www przedszkola, |
Kuchcikowo – kulinarne warsztaty dla dzieci |
Poznanie właściwości produktów żywnościowych
|
· Grupy młodsze „Kuchcikowo w 4 porach roku” · Grupy starsze- raz w miesiącu |
Wszyscy nauczyciele |
Umiejętność przygotowania posiłków ze zdrowych i naturalnych produktów |
Fotorelacja, plany miesięczne |
|
|
|
|
|
|
Zajęcia intendent |
Zapoznanie społeczności przedszkola z zasadami komponowania zdrowych posiłków zgodnych z zaleceniami |
· Cykliczne spotkania z intendentką przedszkola |
Intendent |
Znajomość zasad dotyczących dostarczania odpowiednio skomponowanych posiłków |
Fotorelacja, plany miesięczne, aktualizacja strony www przedszkola, FB przedszkola |
Książka kucharska |
Utworzenie książki kucharskiej zawierającej przepisy z przedszkolnej kuchni
|
· Zwarta publikacja |
Intendent, Dyrektor |
Zbiór przepisów ukazujący zastosowanie wiedzy i umiejętności w zakresie komponowania posiłków ze zdrowych produktów żywnościowych |
Zwarta publikacja udostępniona w bibliotece przedszkolnej, holu przedszkola iw wersji on-line na FB przedszkola |
Uprawa ogródka przedszkolnego Zapasy na zimę |
Uprawa ziół i warzyw ogrodowych na terenie ogrodu przedszkolnego oraz kącikach przyrodniczych w salach |
· Zgodnie z kalendarzem przyrody oraz planami miesięcznymi |
Nauczyciele |
Wdrażanie do zmian przyzwyczajeń kulinarnych, nauka samodzielnego komponowania kanapek z wykorzystaniem wyhodowanych ziół i warzyw |
Fotorelacje, zapisy w planach miesięcznych |
Zdrowe urodziny
|
Zaproponowania zastępowania słodkości - owocowymi smakołykami |
Zgodnie z kalendarzem urodzin |
Społeczność przedszkola |
Rozwijanie świadomości dzieci, rodziców i pracowników przedszkola w zakresie zdrowego odżywaniani i dokonywania właściwych wyborów żywieniowych; zapobieganie nadwadze i otyłości u dzieci |
|
Festyn i kiermasz |
Obchody przedszkolnych przedsięwzięć z uwzględnieniem zdrowych i odżywczych poczęstunków ( w zależności od sytuacji pandemicznej) |
Zgodnie z harmonogramem przedsięwzięć przedszkolnych |
Społeczność przedszkolna |
Zmiana nawyków żywieniowych rodzin wychowanków, angażowanie rodzin przedszkolaków do włączania się w akcje i przedsięwzięcia mające na celu propagowanie zdrowego sposobu odżywiania się |
Fotorelacja, harmonogram uroczystości i przedsięwzięć przedszkolnych |
II. PRZEDSZKOLNY PROGRAM PROMOCJI ZDROWIA. PLAN DZIAŁAŃ W ROKU SZKOLNYM 2023-2024
Zadanie |
Kryterium sukcesu |
Metody realizacji i terminy |
Wykonawcy |
Co wskaże? |
Sposób sprawdzenia wykonania zadania
|
Prowadzenie w grupach zajęć uświadamiających konieczność dbania o higienę i zdrowie z uwzględnieniem pobytu na świeżym powietrzu |
Wyposażenie w wiedzę na temat korzyści wypływających z dbania o higienę, unikanie chorób |
Cały rok szkolny 2023/2024 |
Nauczyciele oddziałów przedszkolnych |
Umiejętność mycia rąk, znajomość kontekstów dbania o higienę |
Zapisy w dziennikach oddziałów przedszkolnych, fotorelacje na FB i stronie internetowej przedszkola |
Uwzględnianie w toku planowania elastycznego czynności higienicznych i samoobsługowych w ramach działań ramowego rozkładu dnia |
Nauka podstawowych czynności higienicznych oraz samoobsługowych |
Cały rok szkolny 2023/2024 |
Nauczyciele oddziałów przedszkolnych |
Znajomość zasad higieny pracy i zabawy |
Zapisy w planach elastycznych oraz dziennikach oddziałów przedszkolnych |
Warsztaty dla rodziców ramach „Szkoły dla Rodziców”- szkodliwość środków multimedialnych na rozwój dziecka |
Zdobycie wiedzy na temat szkodliwości wypływających z nadużywania multimediów , znalezienie alternatywy dla przekazów multimedialnych |
II semestr roku szkolnego |
Psycholog przedszkolny |
Podnoszenie kultury pedagogicznej rodziców, pogłębianie umiejętności wychowawczych |
Fotorelacja |
Utrwalanie nawyku popołudniowego odpoczynku |
Stosowanie technik relaksacyjnych, odpowiedniej muzyki, zachowanie stałości w porach odpoczynku grup |
Cały rok szkolny |
Nauczyciele oddziałów przedszkolnych |
Regulacja napięć psychoruchowych, umiejętne stosowanie naprzemienności pracy i odpoczynku |
Zapisy w dzienniku oddziałów przedszkolnych |
Stosowanie technik i metod wyciszających grupę ( hałasomierz, praca w zespołach, regulacja głosu, ciszaki, wyciszanki, masażyki, kąciki wyciszeni) dla podtrzymywania komfortu psychicznego dzieci |
Stopniowe i sytuacyjne wprowadzanie metod wyciszających, wyposażenie dzieci w umiejętności samoregulacji i wyciszania |
Cały rok szkolny- zgodnie z potrzebami |
Nauczyciele oddziałów przedszkolnych |
Koncentrowanie uwagi dzieci na konieczności stosowania znanych metod wyciszających, umiejętne wykorzystanie wprowadzonych metod np. hałasomierz |
Tablica planu daltońskiego, zapisy w dzienniku oddziałów przedszkolnych |
2. Rozwijanie samoobsługi i samodzielności dzieci:
Zadanie |
Kryterium sukcesu |
Metody realizacji i terminy |
Wykonawcy |
Co wskaże? |
Sposób sprawdzenia wykonania zadania
|
Wprowadzenie funkcji pomocników/dyżurnych w grupach PRAWA I LEWA RĘKA |
Nauka odpowiedzialności i obowiązkowości |
Wrzesień 2023 r |
Nauczyciele oddziałów przedszkolnych |
Odpowiedzialne i uważne wykonywanie powierzonych obowiązków |
Oznaczenia na tablicy planu daltońskiego, zapisy w dziennikach oddziałów przedszkolnych |
Wprowadzenie śniadań daltońskich |
Kształtowanie decyzyjności i samodzielności |
listopad 2023 |
Nauczyciele oddziałów przedszkolnych |
Samodzielne komponowanie posiłku, rozwijanie decyzyjności i sprawności |
Zapisy w planach elastycznych oraz dziennikach oddziałów przedszkolnych, fotorelacje |
Doposażenie kuchni przedszkolnej o dodatkowe naczynia |
Wzbogacanie bazy materialnej przedszkola |
Grudzień/styczeń 2023/2024 |
dyrektor |
Wzrost samodzielności w zakresie korzystania z zasobów przedszkych |
Fotorelacja |
Wprowadzenie piktogramów obrazujących etapy wykonywania różnych czynności |
Odczytywanie symboli, wprowadzenie do nauki czytania, rozwijanie myślenia przyczynowo- skutkowego |
Cały rok szkolny |
Nauczyciele oddziałów przedszkolnych |
Nabywanie umiejętności takich jak: właściwe mycie rąk, wykonywanie prac wg instrukcji czy kolejności ubierania się w szatni |
Zapisy w dzienniku oddziałów przedszkolnych, fotorelacje, tablice informacyjne grup, informacje w szatni i łazience |
Wdrażanie do samodzielności w zakresie rozwiązywania konfliktów i sytuacji trudnych poprzez: - odpowiedni dobór literatury; -scenki dramowe; - rozmowy i sytuacje edukacyjne |
Rozwijanie umiejętności społecznych, zdolności negocjacyjnych, regulacja emocji |
Cały rok szkolny- zgodnie z potrzebami |
Nauczyciele oddziałów przedszkolnych, dyrektor, specjaliści zatrudnienie w przedszkolu |
Zdobycie wiedzy na temat metod rozwiązywania sytuacji trudnych, unikanie rozwiązań siłowych, doskonalenie negocjacji i ustalania kompromisów |
Zasoby przedszkolnej biblioteki zapisy w dzienniku oddziałów przedszkolnych |
III. KUCHCIKOWO
Marynarze w ramach Kuchcikowa wykonali w październikowy czwartek (20.10.2022r.) gruszki w zalewie. Wszystko: pod "czujnym okiem" Pani Wiesi. Polecamy! Zachęcamy!
Przepis:
1,5 kg gruszek
3 l wody
sok z 2 cytryn lub kwasek cytrynowy
kilka goździków
Gruszki obrać, pokroić w kawałki. Napełnić gruszkami słoiki i zalać przygotowaną zalewą (woda+kwasek/cytryna+goździki). Słoiki pasteryzujemy.
Smacznego!
III. KUCHCIKOWO
PRZEPIS NA CHAŁKĘ, KTÓRĄ PIEKŁA GRUPA MARYNARZY RAZEM Z PANIĄ ANIĄ
Składniki na chałkę
• 500 g mąki pszennej tortowej - pół torebki
• 1 szklanka lekko ciepłego mleka - 250 ml
• 80 g prawdziwego masła - trochę mniej niż pół kostki
• 8 g suchych drożdży
• 3 płaskie łyżki cukru
• szczypta soli
Składniki na kruszonkę
• 50 g mąki pszennej
• 30 g prawdziwego masła
• 30 g cukru
Rozpuszczamy masło i lekko je studzimy, podgrzewamy też mleko (ma być ciepłe). Do dużej miski wsypujemy składniki suche – mąkę, drożdże, cukier i sól. Wlewamy składniki płynne. Całość mieszamy łyżką drewnianą lub sylikonową szpatułką. Ciasto wyrabiamy minimum 10 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite. Wyrobione ciasto zostawiamy w tej samej misce lub przenosimy do większej, by miało miejsce wyrosnąć. Przykrywamy je ściereczką bawełnianą. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania na minimum półtorej, nawet do dwóch godzin. Ciasto powinno bardzo urosnąć i potroić objętość. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego pod chałkę można upiec jedną dużą i grubą chałkę lub podzielić ciasto na dwie części i upiec dwie średnie chałki. Całe ciasto przekładamy z miski na blat i raz jeszcze zagniatamy. Dzielimy ciasto na trzy lub cztery części i zaplatamy warkocz. Chałki umieszczamy na jednej dużej blaszce, na jednym kawałku papieru do pieczenia. Zachowujemy między nimi spore odstępy. Chałki przykrywamy ściereczką bawełnianą i odkładamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Chałki powinny w tym czasie ładnie wyrosnąć. Można je posmarować od góry mlekiem lub jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Wyrośnięte i posmarowane mlekiem chałki posypujemy od góry kruszonką. Blaszkę z wyrośniętymi, posmarowanymi mlekiem i posypanymi kruszonką chałkami umieszczamy na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (opcja pieczenia góra/dół). Chałki pieczemy około 25 minut. Upieczone chałki są wyrośnięte i rumiane. Po upieczeniu można od razu wyjąć je z piekarnika.
Przepis pochodzi ze strony aniagotuje.pl
III. KUCHCIKOWO
Owocowy koktajl grupy 'Rybek". Proste, smaczne i zdrowe! Zachęcamy do przyrządzania tej pysznej porcji zdrowia!
81-181 Gdynia
ul. Adm. Unruga 86